+ dag dig dug +

June 28, 2011

Ibu Sayang Kamoo

Salam Selasa kalian,

Baru selesai call school Kakal. need to check how he is doing at school today. Almaklumlah sudah 3 hari sedap memerap di rumah. Semalam ada yang volunteer nak jaga Kakal. Risau katanya Kakal meragam 2 3 hari ini.

Malam Ahad lepas tidur rumah PIL, Kakal meragam masa nak tidurkan dia. Biasa pun dia memang meragam kalau dah mengantuk sangat tu. Tapi kali ini lebih teruk. As a mother of course ler kita tahu bila anak kita dah megantuk tahap gaban tapi masih nak main lagi kan. Kepala dah hampir terhantuk sana sini sebab dah mamai tapi mata tu melawan kan. So, Ibu pun bawa masuk Kakal dalam bilik. Siap tutup lampu, pasang zikir  nak bagi dia tenang & tidur. Dia tetap tak nak! Menangis sambil turun katil tuju pintu bilik. Ketuk² pintu bilik sambil nangis. Nak² denga suara Tok dia kat luar. Lagilah perasaan memberontak dia datang!

Apalagi, Ibu ni dah hanginlah satu badan. Time tidur ni sayang. Dah pukul 10 malam dah ni. Kalau tak nak tidur tapi nak main² takpe. Ini nak berdukung sambil menangis, sambil tunjuk² laman luar. Nak main kat padang pukul 10 malam? Biarlah benar anak oi.

Dah agak² mamai sangat, bancuh susu bawa masuk bilik terus lentuk tak sedar apa dah. Ok, ingat dah tidur nyenyak lah. Sekali pukul 1230 macam tu dia bangun terbatuk² sambil nangis. Kesian sangat dengar dia batuk tau. Terus angkat & tepuk² belakang dia. Huhu~

Mungkin sebab hidung dia dah block dengan selsema so dia tak selesa lah nak tidur kan. Sedut hingus dia & pujuk². Last² tertidur kat dada Ibu. Kena peluk macam itu baru dia selesa. Kesian.

Mood dia pun kurang lately ni, susah nak senyum. Tapi bila jumpa geng bukan main lagi dia tersengih-sengih. Ibu rasa anak Ibu ni kuat bersosial lah. Hahaha. Peramah lah maksud Ibu. Dia tak suka sensorang je. Dia nak ramai. Tapi kalau berdua dengan Ibu & Abi pandai pula dia bawa diri.

Sebab itu Ibu call school Kakal nak cek Kakal ok tak. Alhamdulillah, kakak² kata Kakal OK je main² dengan budak² lain. Takmo bad mood lagi ok sayang?

Ibu risau lah tengok Kakal muncung je.


Smile OK.

Kakal Smile, Ibu pun Smile



Rindu lah kamoo!




27 comments:

  1. sian kakal. imaan pun semalam cranky gila. nangis smpi muntah.

    ReplyDelete
  2. kesian kakal.fie gilah try jumpa paed kat gleneagles yg saya cakap tu.dan try bagi kakal singulair.insyaallah,batuk dia akan kurang.eryn pun last time camtu jgk.lama nak bagi batuk dia baik.

    ReplyDelete
  3. kakal dabab...kamu same okeh ngan mika debab...dh tahu mengantuk tp x mo tdo...jalan pn melayang2...pastu ngan merengek2 sbb ngantuk...sejibik....hehehehe

    ReplyDelete
  4. eh meh sini la bg aku jaga. umah nenek tu byk kucing sbb tu la tak baik selsema tu. kau pun! kalau aunty jaga konfem sehat cuma akan jadi zomba la sbb aku tak kan kasi die tido..main je. haha.

    ReplyDelete
  5. kadang2 bila cranky mcm tu sngt menguji kesabaran kita kan..huhhuu kalau handle sorg2 maunya meroyan..tu yana la..hahahaahha

    ReplyDelete
  6. semangatnya dan bolat nya kamoo.. Amir makin mengempis huhu

    ReplyDelete
  7. Fad: itulah, dia batuk sampai muntah. kesian sgt lah.

    ReplyDelete
  8. sangratoo: mummy pon bobot! hahaha

    ReplyDelete
  9. cik yam: baiklah, will try jumpa paed itu. tq cik yam.

    ReplyDelete
  10. Nurul : hahaha ni gambar lama ni

    ReplyDelete
  11. Pja: kan? cranky gila lah nak tidur kenmain susah!

    ReplyDelete
  12. chaiew: wei, mehlah jaga. eleh pastu call aku suruh balik kan?

    ReplyDelete
  13. yana:betul yana. mmg menguji ok

    ReplyDelete
  14. Dayah: ini gambar lama dear. sekarang dah susut sikit kot

    ReplyDelete
  15. Pengorbanan seorg ibu, kita xnk tgk anak kita sakit wpun skit kan..baby ayish pun still selsema n batuk berkahak..xtau la bila bley baik..dah bwk g pusrawi kota damansara, doc bagi ubat cair kahak..tapi kahak still ada, cuma dah kurang..

    ReplyDelete
  16. ala..ala..kakal...sedih mother dgr..emm nape notty nak maen malam2ni?? cik wardah,,baby i pon demam jgk..batuk xbaik..pening..malam xbape nak tdo...

    ReplyDelete
  17. sue: Ayish pon eh? sian la kan baby batuk ni..get well soon ayish.

    ReplyDelete
  18. mrsbard: baby u takpelah, malam2 merengek boleh dilayan.. ( bengonggg)

    ReplyDelete
  19. auntie pun rindu nak peluk cium kakal lagi...hehe..

    kakal cepat baik ye sayang...jgn notti2 tau..kesian ibu, penat kerja dan belajar...kakal pandai2 jaga diri yer...

    ReplyDelete
  20. mooolllatttnyer die... geram :)

    ReplyDelete
  21. Da : kakal kata 'baik auntie!' hehe

    ReplyDelete
  22. rizaros : moolatttt itu masa kecik. hehe

    ReplyDelete
  23. kakal u know that i will bite ur pipi.. u wait2 la haa... i bite u.. i bite uuuuuu...

    ReplyDelete
  24. pekjah : ok auntie (baik gila nak kena gigit) haha

    ReplyDelete
  25. anak awak nie comei la..geram...saya suka blog awak...

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear