+ dag dig dug +

March 30, 2012

Dinner Date at Hadramawt, Chulan Square

Salam Jumaat penuh barakah,

Sudah breakfast kah semua? Saya sambil² makan, sambil² menaip ni.

Saya jarang berli Groupon. First time beli adalah untuk photobook yang masih belum redeem lagi. Second time beli sebab deal Hadramawt. Masa beli itu harga dia RM35.00 instead of RM153.00 untuk 4-Course Authentic Arabic Meal + Free Flow of Ice Lemon Tea for 2 person. Actually nak pergi weekend lepas masa Hubs takda kerja. Sekali entah macam mana terbaca yang weekend tak boleh redeem. So cancel nak pergi weekend. Lepas tu bila baca balik kelmarin, eh boleh rupanya pergi weekend. Apalah aku ni! Tapi dah terlepas lah, sebab lepas ni Hubs kembali busy on weekend. Jadinya kami pilih nak pergi malam semalam.

Ini kira my treat for hubby lah. Saje je nak belanja beliau makan arabbbb. Dia dah rindu nak rasa suasana dekat sana. Chulan Square ni tepi jalan. Dekat sangat dengan Pavillion. Parking pun senang. Masuk je belakang bangunan Chulan Square tu kena bayar RM3.00 per entry.

Tunjuk je kopun Groupon dekat kaunter then kita akan di assist oleh waiter/ waitress dia. Nasib baik yang layan kami tu orang Melayu. Senang sikit nak tanya banyak². Adik tu pun tunjuk course meal apa yang kami boleh pilih. So we chose Lamb Kebab & Chicken Mendy for main course. First sekali kami dihidangkan dengan salad. Masam gila ok. Tak habis pun. HUHU.

Then Chicken Mendy dia sampai. Ayam dia kecik sahaja. Makan seorang sahaja boleh habis. Nasi dia memang sedap. Lembut dan berasa lah rempah² semua. Lamb Kebab pun so-so lah. Not too bad. Tapi tak berapa lah. Dan portion pun sikit² sahaja. Tidaklah besar mana pun. Last sekali dia bagi dessert. Ya ampun rasa dia. Yang saya ni duk lah bau². Apa benda yang bau macam sesuatu yang tidak menyenangkan ni? Try rasa, memang tak boleh masuk. So tanya dekat waitress tu.

Me : Adik, dalam dessert ni apa bahan² dia?

Adik Waitress : Haaaa, rahsia! Cubalah dulu.

Hai adik ni. Nak kena ni. HAHA. Geram pula orang nak main rahsia² ni. So hubs pun try, dia cakap 'Ni susu la, yang.' Yelah susu, tapi kenapa macam ada bau minyak wangi ni? HAHAHA. Rupanya adik tu cakap 'Air mawar kak. Itu susu lembu campur air mawar' Kalau kat sana diorang guna susu unta. Tapi kat sini mana nak dapat unta kan. So ganti dengan susu lembu. Yang wangi tu air mawar sebab nak kurangkan bau susu lembu fresh tu. Ooooooooo OK. Panjang oooooo kitorang. HAHAHA.





Clockwise from top left : The Interior,  Hubs with Chicken Mendy, Salad yang masam, Dessert, Lamb Kebab & Me slurping the dessert.



Kesimpulannya, kami rasa portion untuk Groupon adalah lain kalau kita walk-in. Tengok pak-pak arab makan macam best je. Yelah namanya pun murah kan, dapat lah portion kecik ye dak? Lepas ni nak try tempat lain pulak lah. Al-Rawsha ok tak? Tak pun Khah Baba kat Gombak tu. Dekat je dengan rumah MIL.

Mana Kakal? Kakal tinggal dengan Nenek kat rumah. Ibu dengan Abi nak berdating berdua sekejap. Sekejap je pun. Lepas solat terus rushing balik sebab takut budak kecik tu dah tertidur. Nanti tak dapat nak borak² dengan dia. Nasib baik dia belum tidur lagi.

Ok, nak sambung kerja. Tata. Selamat berkerja & berhujung minggu!





18 comments:

  1. hoho org pantai timur xreti nk mkn mknn arab ni, :(

    ReplyDelete
  2. fie, kite pon beli taw groupon nie tp dah tamat tempoh. xsempat pon pegi huhuhu. bace review fie rasa cam tak ralat sgt kot x pegi. cume duit ajelah burn gtu aje. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa rugi lah Ena. Takpelah next time la k.

      Delete
  3. Ouh, baru tau Groupon tu mcm ne...

    ReplyDelete
  4. ni..kakal dgn Ami die..mmg aku tak bagi die tido..heheheheh

    ReplyDelete
  5. aku baru pas makan nasi arabbbb dekat Al-Amin Food Corner, Greenwood. Sedap hoi! Lagi sedap dari Hadramawt, Rawsha semua. Salad dia tidak semasam di Hadramawt. Agak pricey jugak la tp puas hati. Jom weekend ni kita g! :D

    ReplyDelete
  6. As salam Wardah,

    Lama Marya tak jenguk ke sini... Maaf ye :)

    Makanan arab semakin byk di Msia, perkembangan yg bagus kan... Nnt bile balik Msia nak try gaklah... Dulu makan nasi arab damsyik je... Rupa2nya ada mcm2 kedai & menu skrg ni yg dah buka... best2 :)

    Marya suka baca ttg nilai diri tu...best! Thank you for sharing Fie! :)

    Kisses and Hugs for kakal k ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam orang Peru.. :D

      Now mmg dah banyak restoran makanan Arab kat sini. Pilih je yg mana suka. Hehe. Nanti balik sini cubalah :)

      Tq Marya for dropping by.

      Delete
  7. ala wardah, macam tak best je bunyi rasa makanannya...terbantut sudah niat nak merasa makan dekat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm kureng. Cuma chic mendy tu je sedap. Hehe.

      Delete
    2. kami laki bini suka giler makanan arab...aku pernah pegi saba tu..tapi org ckp al rawsha pun best...
      laki aku pulak ada jumpa satu restoran arab baru kat chow kit...murah dan sedap kata dia...nnt aku nak try...

      p/s: mcm mana lah rasa dessert tu ye nok...ada letak air mawar bagai...adoi la...

      Delete
  8. hi.. saya pun bli groupon tu, igt nak g weken ni..

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear