+ dag dig dug +

November 17, 2011

Bahasa Melambangkan Bangsa Tau Tak?!

AMARAN : INI ENTRY EMOSI.


Semalam otw balik rumah macam biasa borak² dengan Hubby dalam kereta. Hubby cerita pasal hal FB. Biasalah dekat FB orang tinggal komen macam² kan. Macam FB tu khas untuk dia sahaja orang lain tak boleh nampak. Kalau private tu lain lah cerita, ini senang² bukan Friend List kau pun boleh nampak sekali.

Komen dia sangat pedas. Pasal integriti kerja seseorang. Sangat menyakitkan hati. Dalam hati ini nak sangat suruh maki hamun orang tu balik for throwing such a stupid statement at FB. Tapi apa kesudahannya ye dak? Balik² nanti dia cakap kita hack FB. Lagipun itu bukan cara saya ataupun cara yang saya nak nasihatkan kepada Hubby. Tak beradab namanya macam tu.

Sakit hati sebab sudahlah orang tolong tapi tak cakap terima kasih, dia kutuk lagi adalah. Yang paling sakit hati ialah bahasa dia. Dah macam Eminem punya lagu lah. Kalau keluar dekat radio asyik kena TUTTT TUUUTTTT, kena potong pasal mencarut lebih banyak daripada menyanyi!

Awak tu orang Melayu, walaupun bukan orang Malaysia, tapi masih melayu saya rasa. Nama awak pun melambangkan awak tu Melayu. Islam lagi siap berbaju melayu bersampin. Rupa mungkin takde, tapi takpe saya faham kalau Rupa Tak Elok Perangai Pun Tak Elok juga. Tapi itulah, jangan lah sampai orang cakap awak Melayu tak sedar diri. Ini nasihat, nak dengar silakan. Taknak dengar tak apa. Jangan makan dalam sangat.

Kita Melayu kuat pegang pada adab sopan ni. Have some respect to others. Lagi² agama kita Islam, Islam suruh kita berbuat baik sesama manusia, bukan menjatuhkan.

Faham?









26 comments:

  1. itu lah mslhnye bila org menyalahgunakan fb..terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnye..huhuhu

    ReplyDelete
  2. ape la yg nk dimarahkan sgt tu??
    kite lak tumpang geram skali,

    ReplyDelete
  3. suker ayat terakhir...

    caiyok!

    ReplyDelete
  4. mmg ade org suke sgt mencarut. ntah ape dia dapat ntah..buat org menyampah adelah...

    ReplyDelete
  5. macam tak sampai point yg ko cerita tadi..tapi aku paham ko marahkan sapa..heheheh..chill chill.. :D

    ReplyDelete
  6. Fie..marah ko tu sampai fie..macam kuar api kat skrin komputer aku.. tapi marah bagi pihak ke..marah utk diri sendiri..yg tu tak berapa paham sgt..anyway..marah lagik..marah lagik..biar cepat tuo..kekeke

    ReplyDelete
  7. secara generalnya.. melayu sekarang rasanya sudah banyak berubah. tak macam dulu. bahasa berkias berlapik. sekarang ni semua nak tiru orang puteh. mengikut 'arus kemodenan' lah katakan..

    p/s: sedih bila baca, dengar bahasa anak2 muda sekarang ni. baik di FB, blog dan di mana saja. hancur... :(

    ReplyDelete
  8. FB mmg jd tempat luahan perasaan org..satu dunia dia nk btau..

    ReplyDelete
  9. kn fie...kt fb sekarang jd tmpt org mencarut..kutuk2 org...lepas gerammm..kalau ade problem face it la kn...don't facebook them...
    hihihih...sume org blh tgk ape...kadang2 kalau kite nk tau peribadi org tuh...tgk status fb pn kite da blh kenal seseorang tue kn....

    ReplyDelete
  10. Sue : Yup, janganlah cakap yg bukan².

    ReplyDelete
  11. Na : entahlah sampai nak kena carutkan orang

    ReplyDelete
  12. Ena : itulah mungkin dia rasa dia hebat semua tau dia boleh mencarut..blerghhhh

    ReplyDelete
  13. Ina : Marah kau la Ina best student sgt!

    ReplyDelete
  14. Simple Mother : Sedih bila kenangkan jadi macam ni

    ReplyDelete
  15. Kayzie : Kan, carilah medium lain tak perlu la kat FB

    ReplyDelete
  16. 1st time baca entri fie mengamuk. sabar fie sabar fie. eh kalau bukan org malaysia org apa tu fie? indo? singapore?

    ReplyDelete
  17. fie, ujung2 ni dah tak de 2 kredit..sume 3 kredit fie..jgn mimpi ek..ni best student bercakap dengar..hahaha

    ReplyDelete
  18. fie ni marah 2 in 1 ke? hahaha ko jangan...nanti kene cakar.... haha

    ReplyDelete
  19. sbr kak fie..org camni baik kta tanam hidup² je cam dlm blog kak wahida..haha..ape yg kita ckp ape yg kita tulis melambangkn dri kita..kalo burok bhsenye burok ctenye sme la burok mcm orgnyee..

    ReplyDelete
  20. betul la dik,budi bahasa budaya kita.kalau nk mulut jahat tu,jahat la sorg2 tp jgn la smpai menjatuhkan maruah atau kondem org smpai org jauh hati...

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear