+ dag dig dug +

July 1, 2011

Anak Abi

Semalam bawa Kakal jumpa Paed di Gleneagles. Recommended by Cik Yam kitew ittew. Unfortunately, Dr. Adrian Goh yang Cik Yam recommend tidak ada. Tapi seorang lagi Paed, Dr. Patrick Chan yang attend kami semalam. Terima kasih ye Cik Yam.   :)

Kakal dah lama sangat batuk tak baik². Even after ambil nebulizer & antibiotic. Dia bukan jenis batuk berkahak sangat but more to asthma Dr. cakap semalam. Dah tahu dah mana datangnya asthma itu. Tak lain tak bukan dari genetik Abi. Hoho~

Dr. bilang dia ada Bronchitis. Telinga pun sudah ada infection sikit. But not to worry sebab Kakal masih kelihatan aktif dan tidak demam. Jadi tidak perlu masuk wad katanya just monitor dekat rumah. Alhamdulillah, kalau kena warded pun harus aku minta dia refer ke GH terus. Pengsanlah nak warded situ kan. Bukan cover pun. Huhu~

Just to share some infos with mommies & daddies out there apa yang Dr. Patrick Chan bagitau kami semalam.

  • Daddies please quit smoking. Dr. bilang walaupun tak merokok depan anak, nicotine itu masih boleh melekat di rambut, badan, mulut dan lain² anggota badan. Dan nicotine boleh menjejaskan kesihatan family yang lain. Dr. bilang lagi, kalau tak boleh nak berhenti sangat sila ambil rokok terakhir anda di pejabat. Balik rumah sila mandi bersih² baru pegang anak ye. (Masa ini Abi sengih² kerang sahaja mendengar)

  • Sila tukar cadar, basuh kipas dekat dalam bilik semiggu sekali. Ok, ini kadang² ter skip nak buat. Due to hujung minggu yang hectic. Tapi itu bukan alasan ye. Now kene jaga betul² bab habuk² ini.

  • Kalau ada CAT kat rumah, silakan cuci CAT anda selalu. Bukan bulu yang menyebabkan jangkitan tetapi kelemumur CAT itu, tapi Dr. bilang kalau selalu sgt mandikan CAT boleh DIE. Maka problem solve. (sabar jelah haku..)

Kakal dapat Aerochamber for kids dan evohaler. Kena ambil 2 puff selama 2 minggu. Nasib baik Kakal beri kerjasama masa nak pakaikan Aerocahmber ni. Dah dia pula yang beriye nak pegang sendiri. Hehe. So next appoinment lagi 2 minggu. Dr. bilang juga mahu tahu progress Abi macam mana. Adakah berkurang atau tidak tabiat beliau itu? Sama² kita berdoa dan lihat kemajuan Abi nanti. Cewah cewah.

Dr. siap usik Abi... 'Dia mesti berubah, sebab dia lebih sayangkan family dari rokoknya itu' ...makan dalammmmm...hahaha



Macam takut je nak jumpa Dr. ni Ibu.

Kalau takut pi main dengan Amoi tu dulu ye.

Oh sedapnya pakai ni Ibu. lega rasanya~


>__________<


Anak Abi sangat lah ni kan?

42 comments:

  1. Kak Fie, bape dorg charge utk check up tu eh?coz sue ingat nk bawak baby ayish..dia nye selsema n batuk berkahak still x baik2 lagi walaupun dah pulih skit..huhu

    ReplyDelete
  2. aloor cian nyee anak abi tuu .. ermm memang merokok nie banyak keburukan dia dik .. payah org lelaki nie nak tinggalkan habit mereka .. erghh

    zahrien pun mcm tuu bila ayh dia mereokok dia suh ayah buang rokok sebelum naik kereta .. dia x suke bauu huhuhu

    ReplyDelete
  3. kakal yang cumel... cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  4. kak ieda : tulah, kesian la kt budak2 kan kena asap.

    ReplyDelete
  5. acik gebus : terima kasih :)

    ReplyDelete
  6. haduh..sian panjerr mummy..nanti mummy suh papa ajib benti sekali..pasal CAT tu nanti mummy uruskan..hahah~

    ReplyDelete
  7. haha bagus nye. dr yg advice hubby fie berubah erk. sian kakal. lps ni mmg kena jg elok2 lah kan. my hubby punya family pun ada asthma. risau gak.

    ReplyDelete
  8. kakal yg tomei bambam... dah lama x jumpe kakak sally sweet... nanti nak cubit² pp die...

    ReplyDelete
  9. ohww! bagusnye die tak takut pakai neb tu yue..setengah budak kn die meraung2 takmo pakai:)

    ReplyDelete
  10. daddy mikhail dulu pn heavy smoker..penat dh suruh dia stop smoke time pegnen...tp ego...x mo stop langsung...tp ble mikhail dh lahir...keajaiban telah berlaku..syukur sgt time tu...hehehe

    ReplyDelete
  11. good luck gak tuk abi kakal..huhu..bgusnya si comel tu,siap leh pegang sndiri neb, Faris pernah kena pkai tu tapi siap ngamuk2 nk cbut..haishhh

    ReplyDelete
  12. fuh3..mintak2 abi kakal berhenti merokok...
    daddy rayyan takmo berhenti but tak penah isap rokok depan anak dah..padahal asap tu melekat merata2 kan..

    ReplyDelete
  13. comel pulak nampak kakal pegang sendiri inhaler tuh..get well soon kakal..=)

    ReplyDelete
  14. sangratoo: make sure mummy uruskan tau. ahaha

    ReplyDelete
  15. sempat kamoo ngorat amoy tu walaupun sakit ye haa kakal??

    ReplyDelete
  16. Fad : itulah Fad, kita advice dia takmo dgr kan. ha amek..

    ReplyDelete
  17. sally sweet: makcik sally ni sebok lah..

    ReplyDelete
  18. maya : kalau kt klinik di takut, yg ini dia suka pula

    ReplyDelete
  19. pja:wah daddy mikhail dpt hidayah..hehe

    ReplyDelete
  20. kayzie:budak2 mmg tak suka pakai neb kan?

    ReplyDelete
  21. ayu: fuh fuh daku pun harap begitu juga..hehe

    ReplyDelete
  22. eh wardah..dia nak pakai inhaler tu eh..kalau isya...tdo pun boleh sedar pastu ngamuk...apetah lagi kalau terjaga..tak mo dah..isya dah pakai kaler purple..

    ReplyDelete
  23. Kakal...semoga cepat sembuh..
    pesanan pada Abi...
    " Biar putus ROKOK jangan Putus kasih sayang famili..."
    apapun...kebersihan perlu diutamakan..
    Fie..Tukar cadar, selimut, towel selalu.. Kalau boleh suruh Abi tukar Langsir setiap Minggu...!!
    Carpet pun kalau boleh jangan ada sebab takut ada Hama...!!!

    ReplyDelete
  24. kakal encem, cepat2 sembuh ye.
    :D

    ReplyDelete
  25. mamaelly: purple tu yang mana ek?

    ReplyDelete
  26. adan : over lah kau ni bang..ahaha

    ReplyDelete
  27. wah,kakal boleh bekerjasama ngn inhaler.bagusnyer!eryn penakut kalau kena ambik neb time batuk dulu.it's ok,fie.kita kongsi experience sama2 supaya dpt manfaat sama2.sukalah kakal tu dpt main menan banyak kat klinik tu kan?:p

    ReplyDelete
  28. anak kedua k.aya pun disahkan bronchitis..baru2 ni kak aya pulak terkena bronchitis...skrg kena jaga2 sikit lah dari segi pemakanan dan kebersihan persekitaran

    ReplyDelete
  29. ala sian yer kakal.. hope abi boleh stop smoking yaaa.. demi kakal...

    *hubby rose pun dh bhenti.. akibat kena batuk yg truk sampai kahak bdarah.. trus stop.. alhamdulilah..

    ReplyDelete
  30. cik yam : sharing is caring kan..gittew..

    ReplyDelete
  31. kak aya: yelah fie pun baru baik ni kak..huhu

    ReplyDelete
  32. rose : kahak berdarah? oh takutnya..

    ReplyDelete
  33. anak2 aku pun ada aerochamber tu...tapi kalau dah teruk sgt, aerochamber pun tak jalan dah..huhu...

    betul tu, habuk semua tak boleh, tapi tu lah, kalau kat umah aku tu ada maid takpe jugak, boleh suh bibik lap kipas tiap2 hari...hehe...

    ReplyDelete
  34. Mmg kena jaga betul2 kalau masalah mcm ni. Azfar saya ada asthma jugak ikut side hubby. Dah setahun lebih pakai flixotide + kadang2 ventolin.

    Tapi saya baru tahu nicotine melekat pada baju dan rambut juga rupanya. Mmg nak kena basuh pemikiran ayahnya jugak la ni!

    Take care ya!

    ReplyDelete
  35. wahida : itulah, kalau ada maid hari2 aku soh dia sental semua k. kejam tak?

    ReplyDelete
  36. mawar: ye samalah tu flextoxide tu kan. huwaaa, agak2 sampai bila nak pakai. kesian lah.

    ReplyDelete
  37. alolo ciannye baby aunty ni...

    tp nk mention gak "sweettnyeee suar tite kakal ade ♥ ♥ gitew"..ni msti kje ibu kakal ni

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear