+ dag dig dug +

January 10, 2011

Penutup 2010 Yang Cemas

salam,

selamat bertemu di tahun 2011. wah, entry pertama tahun 2011. lama dah tak update belog disebabkan peristiwa cemas tersebut.

akhir 2010 aritu tiba² Kakal demam. nasib baik cuti disebabkan kemenangan pasukan bola negara. kalau tidak mestilah dah gabra satu badan sebab budak kecik itu di taska. tinggi suhu Kakal malam tu nak dekat 39 darjah. sudah lah tengah malam. terus bagi dia makan ubat cepat² dan lap² kepala dia bagi suhu turun.

2 hari dia demam lepas itu baik. tapi lepas 2 hari demam dia datang balik. sudah lah Ibu pun demam. saya suspect dia berjangkit dari saya. bad Ibu bad! masa 1st time demam tu berjangkit dari Abi. main pass baton plak demam ni. kali kedua demam itu yang paling mencabar kesabaran ku sebagai Ibu. huhu, takmo dah ingat sampai bila². sian anak Ibu.

sudahlah diri sendiri pon weng sebab banyak makan ubat. dah tu terbatuk² tak henti². susah nak cium, pegang anak sendiri. takut berjangkit lagi. susah nya untuk tidak cium anak sendiri. jangan kata anak sendiri, tak dapat nak cium anak orang pun rasa ralat sangat. tak besh tak besh.

Alhamdulillah, Kakal dah sihat. sudah kembali aktif. naik walker pon dah kenmain laju ke sana ke mari. ponek Ibu mengejarnya. mulut cam bertih jagung. pok pek pok pek. ikut siapalah Kakal ni.

bila di uji dengan kesakitan ni barulah hati selalu teringat. mungkin Allah nak uji kita kan. selama hari ini sihat selalu lupa pada DIA. jadi di beri sakit sebagai ujian sekaligus sebagai kafarah kepada dosa² kecil kita. Alhamdulillah.

teringat Paed Wati pesan haritu, 'u are not a bad parents. jadi jangan frust jaga anak kecil. sedangkan anak doktor pon selalu sakit.' pesan dia kepada saya sebab katanya muka saya nampak sangat frust. frust lah sebab dia berjangkit dari saya.

rupanya Kakal demam sebab nak tumbuh gigi. sudah ada 2 batang di bawah. hikhik. seronok tengok bila dia tersengih² nampak gigi tu. merangkak belum pandai lagi. tapi dah macam on ur mark get set go tu. itu baru gigi biasa dah demam begini. harap² bila tumbuh geraham takdelah macam ni.



budak domam


ya Allah, mudah-mudahan anak ku terus diberi nikmat kesihatan daripada Mu Ya Allah. amin.



27 comments:

  1. fie,mmg budak (baby) kalau demam usually dia nak tumbuh gigi.mcm eryn dulu pun sama.cuma mesti kena pantau selalu suhu dia.ibu ni byk pengorbanannya,tak tido malam pon ibu jugak.hikhik...

    ReplyDelete
  2. hehehe...kakal anje mummyyyy...budak bobot demam tumbuh gigiii.. (cam pantun plak) :P

    ReplyDelete
  3. demam tapi still leh bagi senyuman maneh kat ibu dan untie gebus.. thumbs up to kakal!! oyeeehhh

    ReplyDelete
  4. huh..pok pek pok pek..ikut sapa lagi..wat2 tanya plak

    ReplyDelete
  5. kakal ni saje jek wat gempak...huhuh nak manje2 la tu...

    ReplyDelete
  6. cik yam : itulah dia, tak tidur malam mmg dari hari pertama dia lahir. hehehe

    ReplyDelete
  7. mummy: anjee mummy bobot cam mummy..muahaha

    ReplyDelete
  8. auntie gebus : time ni ok lagi auntie, time dia lembik tu tak tahan benor menengoknye

    ReplyDelete
  9. ina naim : hahahaha nak kena kau ni..

    ReplyDelete
  10. sally ton : tulah dia, panik kita..

    ReplyDelete
  11. saat anak demam memanglah mencemaskan.huhuu...
    wah..kakal dah tumbuh gigi!
    kysha tak tumbuh lagi.sengih2 cam org tua takde gigi.hehee

    ReplyDelete
  12. demam tp amik gmabar kekal tetap senyum kan fie. comel dan ceria je

    ReplyDelete
  13. oh... tahniah kakal... pasni jgn gigit2 manja ibu eh... hehehehe

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah.. Kakal dah sihat..
    skang nie jue lak yg tgh mengalami masalah tue.. Alif dah seminggu demam, batuk2 n selsema..smpi jue pun berjangkit dgn die..bygkanlah kite nie demam nak jaga si kecik yg demam jugak..sgt mencabar kewibawaan.. harap2 alif cepat sembuh cam kakal..baru lah lega rase ati nie.. dah seminggu.. sgt sedih sbb suhu badan duk menten 38++..aduiii..

    ReplyDelete
  15. kakal daha da gigi
    yay!!!
    jgn gigit2 ibu ye

    ReplyDelete
  16. aaa nak beralih bulan tuu :) normal tuu dik .. jgn panik ya :)
    geram tgk pic bb tuu....

    ReplyDelete
  17. zuris : sgt cemas. takmo dah rasa kalau boleh. kysha malu2 tuh. hihi.

    ReplyDelete
  18. nurul:sebab tu bila die lembik tak aktif fie risau sgt.

    ReplyDelete
  19. Ibu Iman:tq..dah kena gigit dah. nasib jari je. hehe

    ReplyDelete
  20. Jue: sabar ye awak. Insya'Allah nnt Alif sihat ok.

    ReplyDelete
  21. Dayu: hahaha,gigit pun takpe, Ibu rela

    ReplyDelete
  22. kak ieda: panik kak. 1st time kan. tu lah org kata nak beralih bulan.

    ReplyDelete
  23. alahai..tomei2 kakai demam yerr... cepat2 sembuh yer nak..cepat2 tumbuh gg nnti boleh gigit ibu... :P

    ReplyDelete
  24. rose: terima kasih auntie rose. takmo takmo la gigit Ibu. hahaha

    ReplyDelete
  25. mmg risau bile anak xchat...sb die xpandai nak ckp lg..kt pun xtau die sakit ape sbnrnye...rupa2nye na tumbuh gigi, mcm Iman dlu meleleh air liur die sb gusi gatal gigi nak tumbuh...anyway tahniah kakal, be good boy k =)

    ReplyDelete
  26. Kak Fie: demam itu sudah menjadi lumrah seorg bayi klau dia tumbuh gigi..so, kena bersabar ye..hehehe..kakal sgt comei!!

    ReplyDelete
  27. hihi time demam pon tetappp comel.
    geram !
    :D

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear