+ dag dig dug +

December 22, 2010

Risau

Masuk hari ni dah 3 4 hari Kakal batuk². Mula² selsema, now selsema dah kurang ganti batuk pula. Batuk bukan slow punye, ini batuk kuat sampai merah² bawah mata dengan hidung dia.

Dah 2 klinik pergi. Mula² Klinik 1 (nama dirahsiakan), entahlah kenapa dengan doktor kat klinik ni. Kalau pun kau tak suka nak bagi ubat kat baby, diagnos la betul². Cek la betul², ada bunyi ke dada budak tu? Perlu ke tak amek nebuliser? Ini tak, balik² cakap 'Takpe, ni sikit aje ni.2 3 hari lagi dia elok la'. Tak suka la jawapan tu. Itu bukan doktor, itu macam tok bomoh je!

Klinik 2 pula, semalam baru pergi selepas ubat Klinik 1 bagi tu tak berkesan. Ok, doktor ini seperti doktor peribadi saya. Hahaha, takdelah sebab senang nak pergi jumpa dia. Time kerja pun boleh lari je jumpa dia. So far untuk penyakit² lain doktor ni sangat bagus. Masa bengkak susu dulu dia memang tengok dengan teliti. Sebelum operation pun minta advice dia dulu. Tapi untuk penyakit kanak² ni dia tak berapa sangat. Yelah bukan bidang dia agaknya. Kebanyakan orang pun tak serasi.

Bila diskas dengan Abi, dia pujuk suruh saya bersabar dulu. Tengok macam mana ubat tu dengan Kakal. Susu pun tukar kepada LF (Lactose Free) untuk kurangkan batuk tu. Kalau tak OK juga hari ini, baru bawa dia amek nebuliser. Tak OK juga, bawa jumpa doktor Paed kegemaran Kakal iaitu Dr. Wati. Jumpa pakar silalah sediakan RM. 

Takpe, demi anakanda terchenta.

Ini yang rasa nak amek insurans ni. Dah lama nak amek tapi asyik tertangguh. Any suggestion insurans yang bagus untuk anak² tak darlink² sekalian?

saya selsema. nampak tak hingus?
eiuwwww

18 comments:

  1. prudential byk feedback bagus :)

    ReplyDelete
  2. prudential ye? ada jugak dengar. baik, tq Na.

    ReplyDelete
  3. salam fie.tulah,mmg penting insurans nih time2 camnih.macam saya,kitorg semua amek insurans AIA.So far,mmg kitorg amat berpuas hati dgn servisnyer dan yg paling penting,pergilah mana2 doktor pakar @ paed pun,diorg akan cover 100% dan at the same time takyah nak queue lama2 dan selesa.tapi selalu kalau anak sakit,fie leh mintak nak warded,then baru insurans akan cover.cth mcm kakal demam dan batuk tak berhenti,fie leh mintak kakal utk warded sbb lagi senang doktor nak check dgn teliti dan some more fie akan dpt duit bila jaga kakal kat sepital.So far,doctor paed yg paling bagus saya penah jumpa adalah di Damansara Specialist Hospital,Dr Musa Nordin.tak tahulah,tapi eryn mmg serasi giler ngn ubat dia which is a bit expensive.Last but not least,yg penting bila nak amek insurans,kena tgk dulu apa kebaikan dan keburukannya dan ejen yg uruskan insurans tu boleh dipercayai ker tak.ada yg pemalas tau.mcm kitorg mmg dh jadi best friend ngn ejen kitorg dari dia bujang sampai dh berkahwin.senng nak berurusan dgn dia bila2 masa dan dimana jua.eceh..

    ReplyDelete
  4. nak email leyh.... nak add kat blog reader's list..blog jue dah diprivatekan.. :)

    ReplyDelete
  5. cik yam : awak boleh jd ajen insuran pastu sy mesti beli! tu lah, dgr Paed Musa tu mmg bagus kan. teringin nak jumpa dia lah. tq ye cik yam 4 d infos.

    ReplyDelete
  6. jue:email kita ialah fieda (dot) shah@gmail (dot) com

    ReplyDelete
  7. kami sekeluarga company hubby mmg covered ING dpt card sorang satu tapi still ambil sendiri jugak. prudential bsn takaful.

    ReplyDelete
  8. fad:tu lah ramai kata prudential ok. nak kena cari agent la ni. :)

    ReplyDelete
  9. ciannya...hope kakal akan sembuh cepat..aunty doakan...amin..

    aunty baru 1st time dtg sini...slamat berkenalan kakal

    ReplyDelete
  10. semoga kakal cepat sihat yer...shian dia...

    ReplyDelete
  11. alamak pekara yg paling menakutkan.. bila bby kita skit.. x boleh tdo d'buat yerr...

    dulu qaseh pun mcm tu.. g klinik sana sini.. batuk ttp x elok.. last2 bos asben kasi ubat habatul sauda.. alhamdulilah elok.. mmg kuar kan kahak. pastu terus ok.. rose dpt coz boss asben beli kat mekah.. if wardah nk cuba cari kat tabung haji or try search kat tenet.. insyaallah..
    (sorry commnet kali nie pjg sgt...peace.hehehehe)

    oh lupa plak.. prudential mmg tbaik..

    ReplyDelete
  12. sweet n lovely:tq auntie sweet. :)

    ReplyDelete
  13. rose: itulah yang tak gemor tu kan. sian tgk budak² sakit ni. saya ada habatus saudah tu tapi dah lama tak tau elok ke tak. mungkin kene cube ni.

    thanx rose

    ReplyDelete
  14. walopon ingus meleley..kakal maintain encem huhuhu

    ReplyDelete
  15. eh awk pnh kena operation ke?knp ye?? trok ke kena bengkak susu??apa2pn mg kakal cpt baek k :)

    ReplyDelete
  16. faizah : pernah awak. masa tu Kakal baru sebulan. teruk sampai kena operate.

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear