+ dag dig dug +

August 2, 2011

Cabaran Tanpa Make Up

Merujuk kepada entry Cik Hanis Zalikha yang sweet bertajuk sama seperti di atas,  beliau telah menyarankan agar kita go bare face satu hari. Satu hari sahaja katanya. Tengok apa reaksi orang sekeliling terhadap muka kita yang lemuih tanpa make up tersebut.

Keluar tanpa make up tersebut bukanlah satu perkara baru bagi saya. Adakala memang sekadar pakai pelembab muka dan krim kecantikan sahaja. Bedak pun malas benor nak tempek. Tapi tidak bermakna saya begitu tinggi konfien keluar rumah tanpa make up ini. Hari ini pun tak pakai apa² di muka. Sekadar pakai pelembab dan krim kecantikan. Almaklumlah dah ada banyak komitmen beginilah.

Tapi kalau saya mula make up lebih² nanti mulalah suami tanya;

'Yang, make up untuk siapa?'

Isteri solehah haruslah jawab;

''Untuk awaklah siapa lagi. Tapi kalau keluar kenalah make up sikit². Nanti kang orang cakap 'eh bini Ayem tu pucat je macam tak makan.' Ha kesian awak kena kutuk plak dah.''

Alasan la kan alasan. Padahal dah tahu berhias untuk suami sahaja kan. Jadi berpada-padalah kalau nak make up. Setakat oles secalit lipstik, pemerah pipi dan pembayang mata serta maskara sudah cukup kot (banyak juga tu).

Dan satu sebab lagi untuk elakkan orang tanya ' Kau pregnant eh? Muka pucat lesi.' Kalau betul² pregnant memang gembira lah. Tapi kalau tak? Sentap mak. Nampak sangat perut buncits.

Berbalik kepada Cik Hanis Zalikha tadi, beliau ada suggestkan produk SKII untuk kulit mulus dan sihat sejahtera. Pernah juga suggestkan benda yang sama kepada suami. Tapi takut nak dengar jawapan U Ingat Cop Duit Ke? HAHA.

Jadi buat masa ini marilah pakai Safi Rania Gold yang affordable dan sesuai untuk usia yang dah menginjak 30 an ini. Sebab selain nak kulit sihat, muda remaja dan juga tanpa kedutan. Boleh cuba di pasaraya terdekat anda.



Gambar tanpa make up? Takda konfiden level lagi nak letak. HAHA.

27 comments:

  1. selalu jer kuar bare faced..kat blog pun selalu kot tempek..huhu..

    ReplyDelete
  2. pkai safi rania ke?
    so far dh byk dgr feedback psl produk ni elok,
    tp xtergerak hati lg nk pkai..
    nanti nk try jugak la..

    ReplyDelete
  3. safi rania yerp?

    mcm nk try since da x pakai ape2 skrg nie. kulit muka dah kasar je rase. sedih..

    nk beli lahh..bleh jd cantet mcm Fie kot kulit nie nnti..hihi

    ReplyDelete
  4. Oh, kalau saya....Saya bangga dgn apa yg diciptakan untuk saya. Kalau mcm nie rupa saya maka mcm nilah.

    Konfiden ok?

    ReplyDelete
  5. Deena : Dina cantik ok, bare faced pon ok je, hehe

    ReplyDelete
  6. Na : try lah Na, Fie try satu² produk dulu, mula² krim siang pastu baru beli krim malam.

    ReplyDelete
  7. Ena: huwaa, kulit Fie tak cantik lah. ada pores banyak. hahaha

    ReplyDelete
  8. Mommy Fara: ye konfiden itu penting!

    ReplyDelete
  9. fie...safi rania gold setakat elly pakai alhamdulillah serasi..pakai 1 set la...

    ReplyDelete
  10. hahahha..comel gilos kan..tapi nak gak tengok gamba takda mekap tu..ekekek :P

    takkan sampai jadi macam kak limah pulok..hehehe :P

    ReplyDelete
  11. ok ker safi rania tu?before time sekolah dulu ada try krim muka safi biasa.ari tu mcm tergerak ati jer nak cuba.takpe,nak tgk fie pakai dulu,then baru ikut jejak.:-)

    ReplyDelete
  12. fie..ko lupa satu produk ni..ELIANTO..hehehehe

    ReplyDelete
  13. huhu penah try kuar tanpa mekap... tp muke mcm tak siap... mcm bgn² tido.. tk mandi.. dgn muke yg oily..teros pg keje...hehe..
    tp bese plg simple pakai bedak...

    ReplyDelete
  14. ros pakai olay total effect.. xska pakai byk set..hehhehe..masing2 kan.. memg ros sjak dr kecik tnpa makeup..alhamdulillah jimat duit make up..hihihi

    ReplyDelete
  15. mmg slalu kuar rmh tanpa make-up pn,even g keje...xsmpt...pakai pelembab je...hehehe...tp klu ade event make-up la skit2...pastu tgk mood,klu rajin,sy make-up la,klu x kosong la jwbnye...=)

    ReplyDelete
  16. lah saspen je fie ni. ingat nak letak gamba bare face. hehehe.

    ramai dh tgk org kate safi rania ni bagus. nak pki sk II tu ntah bile lah kan.

    ReplyDelete
  17. awak ni akak tgk tak mekap pun mesti cantik,lain la akak,mmg kena mekap jugak sikit2 sebab nnt pucat..akak pun penah letak gmbr tak mekap kat blog ari tu hehe

    SKII akak dpt masa kawen dulu je,pastu dah abis,tak beli dah sebab mahal hukhukhuk.Akak pun pakai brand local je...

    ReplyDelete
  18. Safi Rania ok pe fie..sama je hasilnya kalau pakai betul2. Saya pun pakai tu gak. Puas hati sebab murah dan hasil sama je macam yang lain. Silap-silap lagi ok. Make-up ni saya wat collection je. Pakainya tidakkk...sampai ada org bagi lipstik la tgk saya tak pakai lipstik jerr...hahaha..

    ReplyDelete
  19. Ayu : muahahaha, akan ku letak satu hari nanti. haha

    ReplyDelete
  20. Cik Yam : silalah jgn jadikan saya testimoni. sbb kadang2 tak konsisten pakai. haha

    ReplyDelete
  21. sally : iyelah kak, ko siap eyeshadow bagai. bedak konon. haha

    ReplyDelete
  22. Ros : baguih la ros ni. mmg penjimatan betui.

    ReplyDelete
  23. Nor : sy pun ikut mood, kalau rajin pakai lah. hehe

    ReplyDelete
  24. Kak Izan: akak ni biar betul. haha. takpe nnt kita jumpa baru akak tahu rupa saya bagaimana. haha

    ReplyDelete
  25. Ina : hahaha orang tu perli awak la tu.

    ReplyDelete
  26. foofie: semasa hamil selalu buat keje camtu.. tadek perubahan pape pun.. same je mekap tak mekap.. eh iyeke? malas.. tp yg penting, aku misti kene pakai radiant youth essence by bioessence.. terbaik aku pakai since 2007, kalau tuka ke produk lain misti tuka balik ke produk ni..

    en. masbar kata, dia suka lagi muka aku tak pakai mekap.. dia kata kalau aku pakai mekap macam bini orang lain je.. boleh ke?

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear