+ dag dig dug +

March 21, 2013

Senduk Fifieeeee : Resepi Cheesy Baked Rice

Assalamualaikum,

Salam tenggelam timbul. Uhuk. I is kenot selalu blogging sekarang ini. Ada waktu senggang boleh lah. I is sedih.

Ok straight to the point. Wihout wasting any time, saya nak share resepi yang saya dapat dari kawan saya.. Puan Eina Razi yang sekarang berada di Dubai. Uhuk. Disana beliau menjadi surirumah sepenuh masa dan sangat rajin memasak. Hari² dia tepek gambau makanan kat wassap. Kijam giler.

So, resepi pertama yang saya cuba dari Eina ialah Cheesy Baked Rice. Yang macam kat Pizza Hut tu. Kakal pula memang suka cheese. Elok benarrrrlah tu.

Cheesy Baked Rice

Bahan-bahan :

1. Butter untuk menumis
2. Bawang putih, bawang merah (dipotong dadu)
3. Isi ayam
4. Sosej (atau apa² yang korang suka)
5. Carrot or mixed veggies
6. Kiub ayam
7. Mushroom
8. Fresh milk
9. Nasi yang sudah dimasak
10. Mozzarella/ Parmesan/ Cheddar cheese.

Cara-cara :

1. Cairkan butter dan tumiskan bawang putih dan merah.

2. Masukkan carrot, isi ayam dan sosej. Tumis sampai naik bau bukan naik hantu. Then masukkan nasi. Gorenglah macam nak buat nasi goreng tu. Ketepikan or masukkan dalam bekas siap².

3. Dalam pan lain,masukkan fresh milk dan kiub ayam. Masak sehingga mendidih dan masukkan mushroom. Kacau sampai pekat.

4. Tuangkan ke atas nasi yang telah digoreng tadi. Ratakan.

5. Atas sekali letaklah mozarella atau parmesan. Selang-selikan dengan cheddar cheese kalau nak lagi power! (Tapi saya guna cheddar je. Mozarella expired..huhu)

6. Bakar dalam oven dengan suhu lebih kurang 180 darjah celsius selama 20 minit atau sehingga cheese bertukar warna perang.

7. Siap!

Simple dan mudahkan? Kakal cakap 'Hmmm, its delicious Ibu.' MUAHAHAHA. Thank you baby.

Mana gambar? Huwaaaaaaaaaaaa takde! Saya dah ter delete. Frust kita. Yang ada gambar dalam oven je.

Sadis.

Ok selamat mencuba ya!


Dalam oven je ada gambau.
Bau semerbak!




4 comments:

  1. Pehh!! Ini ala-ala piza hat ni. Hahahahahaha! Sodap ni...haruslah ku salin resipimu ituhhh!

    ReplyDelete
  2. done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete

welcome to preggieland dear