Salam,
Nak update tapi malas. Malas sebab gambar takda. Tak best je rasa update blog tanpa gambar. Gambar ada tapi malas nak edit. Malas malas malas.
Nak buat kerja tapi malas. Malas nak tulis minit. Malas nak buat memo. Malas nak pergi jumpa bos mintak sign. malas nak turun akaun hantar borang P. Malas malas malas.
44 kali aku cakap malas ni betul² malas kang.
Tapi semalam terrr rajin sikit. Sikit je tak banyak. Maka bila rajin, anak pula sangat behave (read : tidur) Ibu pun buat kerja di dapur. Di dapur line 3g celcom terbaik woookkk. Kalau kat hall agak suam² je. Memang nak suruh aku duduk dapur selalu.
Maka semalam bila ter rajin, inilah yang terhasil.
Puding Trifle |
Resepi kita cilok dari sini je : http://dapurcomelku.blogspot.com/2009/09/puding-trifle.html
Sumber: Kak Maizana
Bahan² :
Swiss roll (kita beli je, kalau rajin boleh buat sendiri ye)
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly - kita guna cap NONA
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream - kita guna whipping cream
Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.
Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya
-whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi.
Nota:
-Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10". (kita guna tupperware je) -whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi.
Buat 2 bekas, 1 untuk bekalan suami & rakan². Satu untuk bekalan saya & rakan². Lunch nanti nak makan. Berani bagi diorang rasa je sebab kalau diorang kutuk tak sedap memang aku luku terus tanpa was-was.
Sekian.
sedapnye...cik mai xpandai la nak masak2 nie..hehe..nak mkn benda2 cmni salu order je..heheheh
ReplyDeletedappppppppp :) nk try buat pasni :)
ReplyDeleteHahaha nampak sedap tu. Next jjcm buat kek neh erk? :p
ReplyDeleteberani ko nak luku aku ye?ingat aku bekas tupperware kene luku diam je?hahahaha..sedap dap dap..cuma cair sikit..cair dimulutt..sedapppp..nyum nyum :D
ReplyDeleteWow! Nmpk sdp! Yummeh! Nie yg bt sy nak bt gak nie. Hiks~ Ceh! Bile ms ntah nak bt...
ReplyDeleteingtkan pavlova tadi..hiihihiih
ReplyDeleteooo ni ke trifle yg cik nee kata2 tuh...hahha
ReplyDeleteCik Mai : Kita pun tak pandai, kita tawakal je. Hikhik.
ReplyDeleteFaizah : Trylah, senang je tau.
ReplyDeleteReen : Mak OK Jewww. Haha
ReplyDeleteJue : Yelah, cayor sikit kan. Takpe next time kasi kerassss.
ReplyDeleteFara : Hahahaa, ada je masa tu. Sekejap je buatnya Fara.
ReplyDeleteYana : Pavlova tunggu ada oven. Haha
ReplyDeleteSally : ye inilah dia sally ton.
ReplyDeletewah masing2 gigih membaking seronok tgk
ReplyDelete