^Tiramisu^
From Wikipedia, the free encyclopedia
Tiramisu served in Italy.Tiramisu, [tiɾamiˈsu], (Italian spelling: Tiramisù), literally "pick me up", is an Italian cake and dessert.
It is made of ladyfingers (Italian: Savoiardi) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of egg yolks and mascarpone, and flavored with liquor and cocoa.[1] The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts.
Hujung minggu lepas bohsan tak tahu nak buat apa, maka merajinkan diri buat Tiramisu simple ini. Ladyfingers tu memang ada sebab Nanny Midah bagi haritu. Tinggal bahan² yang lain je kena beli. Tapi bahan² memang simple dan senang di cari.
Buat waktu malam dan simpan dalam fridge. Abi asyik tanya je 'Bila boleh makan?' HAHA. Esok pagi baru boleh makan la sebab nak kena simpan dulu. Lepas itu pagi² Abi dah buka fridge!
Tanpa berlengah lagi mari tengok resepi nya :
Bahan-bahan
1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan (saya guna Milo je)
Cara-cara
Bancuh nescafe dengan satu cawan air panas....ketepikn dlu
Pukul gula+cheese+whipping cream smp kembang
Celup biskut ke dalam air nescafe & susun dlm bekas kaca
Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
Tabur serbuk koko pastu ulang step 3 & 4
Tutup dgn aluminium foil and sejukkn dlm fridge semalaman
Hiaskan dengan serbuk koko bila time nk mkn
credit to : mamatisya
Bahan² |
Comot ek? Tapi rasa OK. |
Selamat Mencuba!!!
macam senang jer nk buat neh..hehhee
ReplyDeleteFie!!
ReplyDeletekita pun baru je buat last week. haha mmg simple sangat cuma mungkin tiramisu versi kita ni x betul2 original sbb x pakai raw egg. kose la nak makan telur x masak kan. hehehe
rupa comot takpe, janji rasa sedap. nyum nyum.
Ya Allah! *telan liur*
ReplyDeleteakak buat jugak tp pakai kek span...pun simple aje..ada org lady fingers tu pun buat sendiri..ni nmpk sedap ni =)
ReplyDeletesedap nye....
ReplyDeletewah....sedap2...terliur tgk nie....sure sedap ni sejuk2 kan...nyaman jek lalu kat tekak .....nak buat jugak laa...tapi ntah bile laa nie...lieya ni ade penyakit M sikit ekeekekeekek
ReplyDelete